Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Léon Jansen

Leve de wetenschap (of toch niet?)

De wetenschap levert steeds nieuwe inzichten op. In de meeste vakgebieden wordt dat met gejuich ontvangen, denk bijvoorbeeld aan nieuwe, snellere processoren voor je laptop en telefoon. In de voeding is dat echter anders.

Over voeding weten we nog weinig. Dat is vreemd na al die jaren onderzoek, maar niet vreemd als je bedenkt hoe complex voeding is. Een simpele appel bestaat al uit duizenden stofjes, kun je nagaan hoeveel verschillende stofjes iemand een hele dag met het eten binnenkrijgt. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillen tussen mensen onderling die ervoor zorgen dat we anders op voedingsstoffen reageren. Het lichaam van een kind werkt nu eenmaal anders dan van een bejaarde of iemand met een ziekte. En als we proeven doen met dieren, dan zijn die dieren ook weer niet precies zoals mensen. Het is dus lastig om over voedsel te adviseren.

De grote lijnen voor voedingsadvies zijn echter wel duidelijk. Vitaminen hebben we nodig, te veel eten (lees energie) zorgt ervoor dat we dik worden. De gouden regel is en blijft dat we gevarieerd en met mate moeten eten. Zo voorkomen we dat we van slechte stoffen te veel binnenkrijgen of van goede stoffen te weinig.

 

Voedingswetenschappers of epidemiologen vinden regelmatig iets nieuws. Hoe bijvoorbeeld één specifiek stofje inwerkt op het celmetabolisme of wat voor effect het heeft in een dierproef. Ook wordt er nog wel eens een correlatie gevonden tussen de inname van een stofje en het aantal mensen in een grote groep dat een bepaalde ziekte krijgt.

Deze bevindingen trekken de aandacht. Wetenschappers of de communicatieafdeling van een universiteit hebben dan de behoefte hun onderzoek in het licht te zetten (aandacht betekent meer geld) en de media smult van nieuwe claims over wat wel of niet goed is voor ons lijf. Helaas halen de nuances vaak niet de pers. Opmerkingen zoals dat het mechanisme achter een ontdekking nog compleet onduidelijk is, of dat er meer gericht onderzoek nodig is om uit de publicatie aanbevelingen voor een dieet te geven, maken een mediamoment minder relevant. Laten we hopen dat de wetenschap meer grip krijgt op haar eigen communicatie en realistische inhoud het gaat winnen van media-geilheid.