Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

20 jaar Gamechangen in groen en gezond

Twintig jaar terug startten we als een stel idealisten ons bureau. Het leven moest groener en gezonder. Vanuit het besef dat de wereld ingrijpend zou veranderen. In steeds sneller tempo. Gedicteerd door ecologische grenzen en prohibitieve kosten door een steeds ongezonder levende bevolking. Aangejaagd door een onafzienbare stroom technologische innovaties. In de beginjaren acteerden ons bureau vooral agendazettend. Later in dialoog met maatschappelijke partijen. Nu vooral op business maken van groen en gezond. De verandering komt op stoom.

In een tijd waarin het nieuws over gezond eten en leven vast onderdeel is van de headlines van de media en alle koploperbedrijven duurzaamheid ademen is het noodzakelijk te reflecteren op onze rol. Deels blijft dat strategisch en praktisch advieswerk. En de communicatieve en creatieve vertaling daarvan. Steeds vaker ook nemen we zelf initiatieven om een sector, thema of onderwerp in een stroomversnelling te brengen. Het is vaak nauwelijks mogelijk daar financiële middelen voor te vinden, dus die moeten uit reguliere activiteiten komen. Maar we vinden het belangrijk in de voorhoede van de ontwikkelingen te blijven acteren. Een paar voorbeelden uit het recente verleden.

Ruim 11 jaar terug hielpen we SIRE met een mediacampagne tegen overgewicht. Toen al... Later is daar een hele serie acties en organisaties uit voortgekomen. Die nu langzaamaan succes beginnen te boeken in de strijd voor gezonder leven. In het jaar 2000 startten we de eerste activiteiten rond voedselverspilling. Uiteindelijk leidend tot een directere aansluiting van agrofood bedrijfsleven met de Voedselbanken. Of het SIGN initiatief wat 1 miljoen schoolkinderen in Ghana een gegarandeerde gratis maaltijd bezorgd. Daar hebben we toch ook een jaar of vijf onbezoldigd aan lopen sleuren. De laatste jaren zetten we veel energie op businessinnovaties die onze samenleving groener en gezonder maken. Bijvoorbeeld de Noordzeeboerderij. Een initiatief om de teelt van zeewier op open zee in snel tempo te professionaliseren. Inclusief het inspirerende op eigen kosten uitgegeven boek ‘Groente uit zee’. Of de ondersteuning richting Europese commissie van de teelt en verkoop van insecten, als eiwitbron. Na jaren fors geïnvesteerd te hebben in verduurzaming van de modeketen, gaan we met de komst van Saint Basics in ons pand weer een stapje verder.

Kijken of we het advies ook zelf in de praktijk kunnen brengen. En kunnen helpen bij het succesvol uitbouwen van een stukje business. Hetzelfde geldt voor gezond eten, zoals Round Tables om meer groente op de kaart van de horeca te krijgen, de consumptie van snackgroenten groot te maken en de support aan Bart’s Bar. Een gezonde snack van Bart Veldkamp, de Schaatskampioen.

Kortom, na 20 jaar blijven we ook onszelf vernieuwen. Ook qua inzicht en kennis. Wat we 20 jaar terug intuïtief aanvoelden begrijpen we nu beter. Er zit niet zoveel verschil zit tussen groen en gezond. De natuur zit aardig wat complexer en completer in elkaar dan wij mechanisch denkend te weten. Dat geldt voor gezondheid hetzelfde. De biologische verschillen tussen mensen onderling zijn zo groot dat je er eigenlijk nauwelijks een algemeen voedingsadvies op los kunt laten. Dat betekent voor ons bureau dat we meer respect hebben gekregen voor de systemen van die natuur en inpassing daarin van al de stappen die we zetten. Biobased, Biomimicry, Blue Economy, actuele begrippen die staan voor innovaties die aansluiten bij de regels van ecosysteem aarde. Vanuit die optiek zou groen en gezond wel eens veel meer met elkaar gemeen kunnen hebben dan we 20 jaar terug dachten.

Suzanne van der Pijll


Thank you for your registration!
Invalid email address Back