Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

Meer water drinken: hét motto voor een gezond mens

Op warme dagen, zoals afgelopen week, wordt er van alle kanten geadviseerd om veel water te drinken. Met hoge temperaturen heb je meer nodig dan de gangbare aanbeveling van 1,5 tot 2 liter per dag (Bron: Voedingscentrum).

Al met al behoorlijk wat. Ik haal dat alleen als ik de hele dag mijn flesje water bij me heb en het kan bijvullen op ieder moment en elke plek. Gelukkig kan dat op steeds meer plaatsen. Zo staan in de duinen drinkwaterpunten aangelegd door drinkwaterbedrijven zoals Dunea, zijn er in diverse steden tappunten van Join the Pipe en steeds meer openbare watertappunten. En natuurlijk kun je overal de flesjes Spa, Chaudfontaine, Sourcy en Evian kopen. De kiosken doen uitstekende zaken deze warme dagen.

Meer water drinken of hydrateren is een steeds belangrijker thema. Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat we weinig drinken. Dat kan leiden tot lichamelijke klachten: van hoofdpijn tot obstipatie. Meer drinken is de oplossing. Dan gaat het om water, koffie, thee, en af en toe eens wat frisdrank of sap.

Vooral kinderen blijken nogal eens te weinig te drinken. Niet omdat ze geen dorst hebben, maar omdat ze druk zijn met spelen en er gewoonweg zelf niet aan denken. Op school zijn er buiten de pauzes geen of weinig mogelijkheden om te drinken. Ik zie bijna nergens scholen waar kinderen hun eigen flesje of bidon hebben of tappunten op het schoolplein aanwezig zijn om de flesjes te vullen.

In de kinderopvang zien we de laatste jaren gelukkig een kentering. Waar voorheen vooral limonade of diksap aangelengd met water werd gedronken, zien we dat steeds meer kinderdagverblijven de kinderen aanwennen om water te drinken. Tal van campagnes, waaronder die van JOGG, helpen daarbij.

Op kantoor of in de auto is het gemakkelijk om een flesje water bij de hand te hebben. Op een productielocatie wordt het lastiger; daar is voldoende aandacht voor water drinken in de pauzes echt nodig.

Thuis en op het werk probeer ik iedereen aan het water te krijgen, door altijd een kan water op de vergadertafel te zetten. Vandaag met ijsblokjes, op andere dagen met een takje munt, basilicum, wat citroenpartjes of aardbeien. Het staat leuk en nodigt uit tot water drinken. Dat is wat een gezond mens nodig heeft. Proost!

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.