Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Marcel Schuttelaar

Een "opgevoerde stekker-Prius"

In december is het twee jaar geleden dat ik een Toyota plug-in Prius heb aangeschaft. Geen idee eigenlijk waarom. Ik vond de Prius niet mooi en een actieradius van 25 elektrische kilometers bar weinig. Bovendien droomde ik heimelijk van een full electrische Tesla. De gamechanger van Elon Musk. Maar die was wat fors aan de maat. Kortom, ik heb een van de laatste Priussen van dat jaar gekocht. Metallic licht blauw, er viel niet veel meer te kiezen. Zo’n 40.000 euro in aanschaf, waarvan het meeste gesubsidieerd door de staat. Geen bijtelling, geen wegenbelasting.

Het leek me wel wat. Een auto die zou rijden op de stroom van de zonnepanelen op het dak van mijn huis. Een stapje op weg naar klimaatneutraal transport. Een pracht excuus voor een wat comfortabel uitgevallen type zoals ik. Collega’s van mij fietsen het hele jaar door van hot naar her, door weer en wind. Ik rij die 7 kilometer naar kantoor af en toe op de fiets maar vaak comfortabel overdekt. Radiootje aan, even bellen. Stil, rustig, relaxed.

Met de stekker-Prius kreeg ik zelfs een vaste parkeerplaats. Een laadpaal, pal voor de deur van het kantoor. Maar wel een nieuw type, met andere software of zo. Vaak leverde hij geen stroom, of kreeg ik hem niet ingeschakeld. Erger was dat ik heel wat keren vast heb gestaan aan die paal. Dat werkt aldus. Je swiped met je kaartje langs de paal. Het laadlicht hoort dan van kleur te veranderen. Het laden stopt en de magnetische sluiting waarmee de stekker vastzit ontgrendelt. Er is goed over nagedacht, je kan zo’n kabel echt niet zomaar mee jatten. Het nieuwe type paal wilde mij een keer of twintig niet laten gaan. Lastig als je net ergens een lezing moet geven. Na bellen kwam er meestal met een uur een monteur, maar soms ook moest ik de volgende dag af wachten.

Na enige tijd lukte het me ook een paal voor mijn huis te regelen. Dat was een beetje complex. Ik woon in een tussenhuis met een klein voortuintje en stoep. Dus het zou handig zijn als de paal aan de straatkant zou mogen staan. Dat blijkt te simpel gedacht. De paal belandde uiteindelijk in mijn tuin. De kabel liep over het trottoir naar de Prius. Tenminste als ik die er recht voor kon parkeren. De Toyota dealer kon geen langere kabel leveren. Ik geef toe, het stond niet fraai, je zag die kabel duidelijk liggen. Toch is een buurvrouw er lelijk over gestruikeld. In het donker!! En die was helemaal niet blij. Met bloemen en excuses weer een straat ruzie bezworen. Stekker gelijmd. Die paal gaf ook nog wat heisa toen een medebewoner vond dat het verklikkerlichtje te fel was. Voor driekwart afgeplakt en weer een aanloop probleem opgelost…

Ik heb nu zo’n 50.000 kilometer met deze auto gereden. Het benzine verbruik ligt ergens tussen de 1 op 25 à 30. Dat is mooi. Ik tank dus minder dan 1000 liter per jaar. Ik heb wel eens de 1300 kilometer op één tank gehaald. De grap is, daar heb je veel korte stadsritjes voor nodig. Die 25 kilometer elektrisch heb ik overigens nooit gehaald. Meestal is het max 15-17 kilometer. Niet alleen Volkswagen doet aan groene beloftes. Door in de stad van paal naar paal te rijden druk je het benzine gebruik. Op zich is dat elektrisch rijden fantastisch. Mooi, soeverein zoevend over de weg. De verbrandingsmotor hoort qua rijbeleving echt bij de vorige eeuw.

Zo’n maand of vier na aanschaf kon de prijs van de Prius ineens met 5000 euro omlaag. De verandering in subsidie- en bijtellingsregelingen dicteerden dit kennelijk. De importeur moet een vermogen verdiend hebben aan die stekker-Priussen. En dat voor 10-15% electrische kilometers. Ik zoek nu dan ook een bedrijf dat bereid is mijn Prius te pimpen. Mooi kleurtje, open dakje en een beetje comfortabele bestuurdersstoel. En vooral… een paar accu’s erbij. Je hebt hele fraaie lithium accu’s die 2,5 kw leveren en slechts 20 kilo wegen. Als we er twee kunnen aansluiten heb ik meer dan twee keer zoveel electrische power. Bij Toyota zullen ze dit wel wat te wild vinden… Mij lijkt dit wel wat. Net als vroeger bij mijn Puch. Ik ga voor een “opgevoerde stekker-Prius”.


Bedankt voor je inschrijving!
Er is een ongeldig emailadres ingevuld. Terug