Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Marcel Schuttelaar

Winterslaap

Het weekje diepvries kou zit er weer op. Nederland heeft toch nog even op de schaatsen gestaan. De griepgolf begint in te zakken. Nog maar een dikke week en de eerste strandtenten gaan weer open. Voor mijn gevoel heb ik ook een winterslaap achter de rug. Lopen treuzelen rond alle besognes die gepaard gaan met de aankoop van ons huurpand.

Duidelijk niet mijn core business. Niet gesport. Geen columns geschreven. Vooral zaken uit 2017 afgehecht. Dus de eerste 2 maanden van het jaar doorgebracht in lijn met Jaap Voigts 'Leven in het ritme van de seizoenen'; winterslaap. 

Innovatie in de watersport

Maar ook in een rustperiode gebeuren er interessante dingen. We leven nu eenmaal in een transitiedecennium. Alles gaat op zijn kop, en dat gaat snel. Zaterdag de feestelijke doop bijgewoond van de W36. Een 11 meter lang houten Waarscheepje, speciaal ontworpen voor de Wereldkampioenschappen Zeezeilen die deze zomer in Scheveningen worden gehouden.

Kanshebber op een gouden medaille. Een bootje van FSC-hout, gecoat in 'groene' epoxy. Net zo stijf als Carbon. Hier te lande gebouwd en ontworpen. Een circulaire en duurzame innovatie in de watersport.  

Bulk polyester

Het is bizar dat we de afgelopen 50 jaar honderduizenden bootjes en jachten gebouwd hebben zonder erbij stil te staan hoe we die bulk polyester ooit moeten recyclen. Er zat nog een gewoon verbrandingsmotortje in het Waarscheepje, maar bij de volgende versie wordt die natuurlijk ook elektrisch. Dat scheelt veel complexiteit.

Die lichte bootjes hebben overigens nauwelijks een motor nodig. Achter in de kuip wordt onze sponsornaam vermeld. In ruil voor een beetje geld en wat kennis.

Feestje

Donderdagmiddag werd nog een feestje gevierd. Maar ik had het gevoel dat niet iedereen de volledige reikwijdte onderkende. Stichting Milieukeur (SMK) vierde de publicatie van nieuwe criteria voor groenten, fruit, akkerbouwproductie en sierplanten. In lijn met de klimaatdoelen van Parijs, met aandacht voor bodemvruchtbaarheid, veel simpeler en dus geschikt voor de hele sector.

In dat laatste zit nu de kneep. Het traditionele SMK kende een bescheiden aantal deelnemers. De individuele teler moest zich bij de Stichting aansluiten, zich laten certificeren en betalen. Dat was vooral interessant voor koplopers.

Milieukeur

Nu gaat de hele branche meedoen. De retail heeft de handelsorganisaties in groenten en fruit gevraagd het hele assortiment producten standaard met Milieukeur aan te leveren. De afgelopen maanden heb ik Gijs Dröge, de directeur van SMK, geholpen dit te realiseren.

We hebben het systeem gedraaid. De handelsorganisaties gaan hun leden servicen om zo te garanderen dat iedereen meedoet. Tegen zo laag mogelijke kosten.

Transitie

Milieukeur heeft tevens een andere naam gekregen: PlanetProof. Zo kan ook de uitrol in het buitenland, voor exportproducten, efficiënt plaatsvinden. Dus zullen over een tijdje alle groenten en fruit in de supermarkt milieuvriendelijker geteeld zijn. De nieuwe basis ligt veel hoger. Groenten en fruit zijn straks niet alleen gezond voor u, maar ook voor het milieu. Dat noemen we nu een transitie!

Kweekvlees

Op de valreep van de winterslaap kreeg ik een emotioneel telefoontje van Ira van Eelen. De dochter van de uitvinder van het kweekvlees, Willem van Eelen. Het zal een jaar of acht terug geweest zijn dat ik een sessie voorzat in NEMO om deze innovatie te supporten. Ik heb de initiatiefnemers, waaronder medicus Willem Post, een aantal malen op kantoor uitgenodigd om de ontwikkeling te versnellen.

Kort samengevat kwam het erop neer dat Willem van Eelen uitgevonden had hoe je spiercellen kon laten groeien in een medium met voedingsstoffen. Er was echter geen geld om dit proces ter hand te nemen en de hoogbejaarde uitvinder een vergoeding te geven. Ik opperde een rookworst te maken. Dat zou een jaartje of twee kosten en Willem Post kon dit voor 250.000 euro door 2 aio’s laten uitvoeren.

Eerste hamburger

Een jaar of vier hoorde ik niets meer over kweekvlees, tot de mega-onthulling in de media dat de eerste hamburger gemaakt was. Door Willem Post, met support van geldschieters uit de VS. Het Amerikaanse bedrijf JUST, bekend van hun veganistische producten, is nu in staat producten met 'gehakt' vlees te maken tegen een kostprijs onder de 50 dollar per kilo. Die hebben ook de patenten.

Zij willen in Nederland de eerste fabriek ter wereld voor de productie van kweekvlees starten. Ira van Eelen had dit samen met enkele topkoks voorbereid en het leek erop dat de overheid dit unieke project zou willen gedogen. Want daarmee zou het kweekvlees weer terug zijn daar waar het ooit was uitgevonden.

Winterslaap voorbij

Op het laatste moment begon men zich bij VWS zorgen te maken over de vereisten van de novel food regeling. Men maakte duidelijk dat zelfs ruimte voor het gedogen van proefnemingen of testen er niet inzat. Daarmee dreigt een unieke kans voor Nederland teloor te gaan. Ik zie nog geen uitweg om dit vlot te trekken, maar de winterslaap lijkt definitief voorbij...