Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Verdwaald in het MVO-landschap? Waze inspireert.

Foto door Andrew Bowden, CC BY-SA 2.0

Met de zomer nog in mijn bol, ben ik al bezig met het komende verslagleggingsseizoen.

Afgelopen weken reed ik met mijn zoon door Frankrijk. Zoals zo veel weggebruikers deed ik dat met een verouderde routeplanner. Super onhandig en voor mijn volgende road trip bereid ik mij weer degelijk voor. 

Weet jij al volgens welke richtlijnen jullie gaan rapporteren? Voor onze Nederlandse klanten zullen de nieuwe GRI Sustainability Reporting Standards (SRS) richting geven en helpen om ambities te formuleren.

Afgelopen jaar heeft het Global Reporting Initiative (GRI) een vernieuwde set rapportagerichtlijnen uitgebracht die gebruiksvriendelijker zijn voor meer typen organisaties. Het is nu makkelijker om zelf focus aan te brengen op bepaalde onderwerpen en de managementbenadering krijgt meer aandacht. Vanaf 1 januari 2018 gaan de GRI SRS in.

Om het euvel van mijn verouderde TomTom software te overkomen heb ik tijdens de trip de route app Waze gedownload, (outsmarting traffic together is in mijn ogen een briljante klantbelofte). Waze bracht mij op mijn bestemming en liet een ander perspectief zien. Alle automobilisten gaan samen het fileleed te lijf en delen bezienswaardige plekjes.

Klimaatverandering, ongelijkheid en slechte voeding moeten gezamenlijk worden aangepakt. SDG Reporting biedt daarvoor een integrale aanpak en wordt vanaf 2018 een vanzelfsprekendheid.

Wereldwijd is afgesproken om vóór 2030 de Sustainable Development Goals (SDGs) te behalen. De SDGs staan ook wel bekend als de Global Goals of de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.. Om de voortgang op de goals goed te monitoren, ontwikkelt GRI momenteel een eenduidige manier van rapporteren over de SDGs die te integreren is met de GRI SRS: SDG reporting.

Waze houdt bij waar en hoe gereden hebt, hoeveel tijd en km ik heb kunnen besparen, ideaal voor een milieubewuste adviseur. Wat mij in Waze ook aanspreekt is de vriendelijke vormgeving en het gebruiksgemak. Vorm versterkt de inhoud; het is gewoon leuk om de app te gebruiken.

Door het inzetten van creatieve communicatie wordt een professioneel en transparant MVO-verslag leesbaar en inspirerend. Ook zet het bij medewerkers, klanten, en andere stakeholders aan tot positieve actie. 

Onze in-house vormgevers en webdevelopers laten samen met de MVO-adviseurs inhoud en vorm naadloos op elkaar aansluiten.

Tijdens onze vakantie waren er een aantal harde deadlines: de slagboom van de camping sluit om 21 uur en na 12 uur vaart de ferry niet meer. In principe goed planbaar, maar wat is de invloed van het weer en verkeer op onze reis? Waze inventariseert de risico's en geeft je alternatieve wegen.

Door onze materialiteitsaanpak ontstaat er focus op het voorkomen van schade en het verbeteren van processen die voor jouw bedrijf van belang zijn.

Een MVO-verslag geeft inzicht in de belangrijkste materiële onderwerpen voor het economische én maatschappelijk succes van de organisatie. Welke onderwerpen dat zijn stellen we vast aan de hand van een materialiteitsanalyse. We betrekken daarbij zowel externe als interne stakeholders. Dit najaar kunt u bij ons ook uw bijdrage aan de SDGs in de materialiteitsmatrix zichtbaar maken.

Schuttelaar & Partners heeft de eerste MVO-verslagen in Nederland opgesteld. Wij weten als geen ander dat communicatie over duurzaamheid geen doel op zich is, maar een proces dat resulteert in transparantie, bewustzijn, merkbeleving en efficiënter gebruik van hulpbronnen en grondstoffen.

CO2 Uitstoot

Deze vakantie heeft naar schatting 980kg CO2 uitstoot opgeleverd(*). Zonder Waze had ik omgereden en was mijn uitstoot >1000kg geweest. Zo zie je dat slimme systemen ook besparen. Bij dezelfde reis per trein zou er 5x minder CO2 uitstoot ontstaan zijn. Mijn uitstoot zal ik compenseren door te investeren in CO2 absorberende algen.

(*) via 
MilieuCentraal