Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Heel Europa over op duurzame soja

Ik was onlangs voor het eerst bij het Food Policy Outbreak event. In één van de subsessies ging het over ‘Zin en onzin in de supermarkt’ — een pas verschenen boek dat duidelijkheid biedt over de producten in de supermarkt. De auteur van het boek, Loethe Olthuis, had op 8 tafels een aantal verschillende producten gelegd en vroeg de deelnemers aan de sessie te bepalen welke variant het duurzaamst was. Ik kwam terecht aan een tafel met biogarde yoghurt en sojayoghurt. Aan tafel zat ook een dame van Blonk Consultants en een dame van de Dierenberscheming. Zelf heb ik ontzettend veel gedaan in de sojaketen. We konden dus met zijn drietjes binnen een oogwenk het goede antwoord geven. De sojayoghurt was qua klimaat en water footprint het gunstigst. De dieren van de biogarde yoghurt hadden – 3 sterren Dierenbescherming – een goed leven gehad en biologisch voer gegeten. Maar de uitstoot van methaan door de dieren weegt nu eenmaal erg zwaar. We spraken ook nog over de verpakking en over de plek in het schap (koeling of geen-koeling).   

Ondanks dat we dus een strak verhaal hadden, klopte mijn redenering niet helemaal. Ik zei “de soja voor sojayoghurt komt uit Canada en uit Europa omdat er non-gm soja voor wordt gebruikt, in die landen is de kans op ontbossing (van tropisch oerwoud red.) ook heel klein”. Dat klopt natuurlijk wel. Maar ik deed met die opmerking te niet wat we (ikzelf inclusief) al jaren aan het doen zijn om ‘mainstream soja’ te verduurzamen. Gelukkig was Joke Klap van Nevedi aanwezig om mijn verhaal wat te nuanceren. Ze vertelde dat er in de Nederlandse situatie alleen verantwoorde soja wordt gebruikt. RTRS (of equivalent) soja voor alle zuivel, eieren en vlees die in Nederland wordt geconsumeerd. En in het geval van zuivel zelfs alle zuivel, ook die voor buitenlandse markten. En voor alle producten die geëxporteerd worden gebruikt de diervoedersector sowieso soja die voldoet aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Guidelines die wij als Schuttelaar & Partners mee hebben helpen ontwikkelen. Dat dit een beetje een ingewikkeld verhaal is, bleek al toen Loethe vertelde dat er inderdaad al veel gebeurde in Nederland. Helaas haalde ze RSPO en RTRS door elkaar en klopte het verhaal over de varkens en kippensector niet helemaal.   

Vandaar hieronder nog één keer heel duidelijk hoe het wel zit. Om mijn fout in Amsterdam goed te maken:

  • Alle soja in veevoer in Nederland voldoet minimaal aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Dat betekent dat soja is geproduceerd met respect voor mens en milieu en dat er van illegale ontbossing geen sprake is. Dezelfde wens ligt er voor de hele Europese sector. 
  • Alle soja in veevoer dat gebruikt wordt door melkkoeienboeren, is RTRS gecertificeerd. Of de melk nu in Nederland of het buitenland wordt verkocht, dat maakt niet uit. 
  • Alle soja in veevoer voor varkensvlees en kippenvlees dat in Nederland wordt verkocht, is RTRS gecertificeerd.  
  • Alle soja in veevoer voor varkensvlees en kippenvlees dat wordt geëxporteerd, voldoet aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines.

Waarbij de nuance trouwens moet worden gemaakt dat er RTRS-certificaten worden aangekocht en dat de fysieke soja eigenlijk de ‘conventionele soja’ betreft. Zodra koplopers — of liever nog hele sectoren — in de rest van Europa, het Nederlandse model gaan overnemen, wordt het financieel aantrekkelijker en logistiek eenvoudiger om te kijken naar oplossingen in de fysieke keten. Dat is precies de bedoeling van FEFAC. Wij gaan heel hard werken om daar een bijdrage aan te leveren.

Photo credit: alcidesota@yahoo.com / CC BY-NC