Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Maud Theelen

5 tips: zo communiceer je eerlijk over eten

‘Een komkommer helpt bij schaafwonden. Jammer genoeg niet tegen de stoep.’ Een van de vele onzinnige claims die mijn collega’s en ik in ons werk bij Schuttelaar & Partners tegenkomen.

Reclamebureaus, marketingmanagers en/of communicatie-afdelingen bedenken vaak met de beste bedoelingen de meest originele oneliners om hun voedingsproducten of organisatie aan te prijzen. Doe het niet! Onwettelijke en onzinnige uitspraken, valse claims en vage beloften ondermijnen de geloofwaardigheid en reputatie van product en bedrijf. Hoe moet het dan wel? Hier volgen onze 5 tips.

#1: WEES ALTIJD TRANSPARANT

Het is essentieel om als bedrijf transparant te communiceren. Welke ingrediënten gebruik je en waarom? Maar ook, wat zijn doelen en waar werk je naartoe? Let op, het selectief delen van informatie is niet transparant!

# 2 KEN JE EIGEN PRODUCTEN

Klinkt logisch toch? De werkelijkheid is dat veel levensmiddelenbedrijven hun grondstofstromen niet volledig in kaart hebben. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat het soms (nog) niet mogelijk is om de gehele keten voor 100% in beeld te krijgen. Maar ook het product zelf is niet altijd even bekend. Hoe wordt het eigenlijk gemaakt en kan dat niet gezonder en / of duurzamer? 

# 3 NGO, WIE??

Als producent van voedsel zijn er meerdere spelers (stakeholders) die op verschillende manieren en vanuit verschillende belangen, invloed op jouw product en/of bedrijf kunnen uitoefenen. Ken je ze allemaal, ook de social influencers? Ben je op de hoogte van hun standpunten en drijfveren?

# 4 GA IN GESPREK

Tip 3 in orde? Ga dan echte gesprekken voeren! Ga in dialoog, deel je dilemma’s, vraag feedback en luister. Wellicht komen jullie samen tot de conclusie van mening te verschillen. Dat is prima. Benoem dit, laat zien wat je doet en probeer ook daarna in gesprek te blijven. Beide partijen steken er altijd iets van op.

# 5 BETREK JE COLLEGA’S

Je collega’s zijn misschien wel je beste ambassadeurs! Denk alleen al aan de verjaardagsfeestjes! ‘Ooh, jij doet iets met eten? Ik heb laatst ergens gelezen dat… Wat vind jij daarvan?’ Betrek je collega’s bij je producten en visie op voeding. Laat ze het ervaren en reik tools aan waarmee ze meer achtergrondinformatie voor handen hebben.

Het is tijd om de band tussen product en gebruiker te herstellen! Mensen willen weten wat ze eten en dat kan alleen door eerlijke communicatie. 

Gezond eten, duurzaam geproduceerd, met respect voor mens, dier en milieu, voor een fatsoenlijke prijs. Dat is waar eerlijk eten voor Schuttelaar & Partners voor staat. Wij staan klaar om daarbij te helpen!