Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Lotje van de Poll

Retail neemt voortouw in gezonde kindermarketing

Ze waren er al langer, dappere supermarktpioniers die gezond eten aantrekkelijk willen maken voor de allerkleinsten. Denk aan de Suske en Wiske appels bij Albert Heijn, de Vrolijke Fruithappers en de Krachtvoer campagne van PLUS, en Frank en Jan van Lidl. Te midden van het marketinggeweld voor ongezonde kinderproducten was hun impact echter beperkt. Met de recente initiatieven van PLUS en Albert Heijn lijkt het tij nu te keren.

Afgelopen juni liet PLUS als eerste retailer weten te stoppen met kinderfiguurtjes op de verpakking van ongezonde huismerkproducten. Hiermee gaan ze nadrukkelijk verder dan de zelfreguleringscode voor kindermarketing voorschrijft. Na PLUS volgde Albert Heijn kort daarop met een soortgelijke aankondiging en ook JUMBO liet weten zich te beraden op nieuw beleid. 

Het lijkt misschien een kleine stap, want niet de huismerken maar de A-merken voeren de boventoon in marketing met kinderfiguurtjes. Maar met bovenstaande acties -die volop media-aandacht kregen-, geven de retailers een krachtig signaal af. Het feit dat zij de lat veel hoger leggen dan de zelfregulering vereist, schept een precedent en legt de zwakke plekken van de huidige code bloot. Naast publieksacties van de Alliantie Stop Kindermarketing en foodwatch, heeft een producent van bijvoorbeeld zoete ontbijtgranen in Disney-verpakking nu een extra reden zich zorgen te maken. Want wellicht volgt binnenkort een stevig gesprek met de category manager van de supermarkt.   

Voor Schuttelaar & Partners is kindermarketing voor ongezonde voeding al langer een thema waar we kritisch tegenover staan, zie ook eerdere columns van Marcel Schuttelaar en Lotje van de Poll. Om onze klanten gericht te helpen positieve keuzes te maken ontwikkelden we een beslisboom waarin we per leeftijdsgroep en mediakanaal verschillende opties schetsen. Met als doel de mogelijkheden in kaart te brengen om de marketing te verschuiven naar gezonde producten.