Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

Naar buiten, het gesprek voeren

Het is steeds weer een leuk uitje. Knuffelen van kuikentjes op een pluimveebedrijf, snoepen van tomaatjes in een tomatenkas, zelf plukken van bessen en appels en kijken naar de dansende koeien die voor het eerst de wei in gaan. Ik doe het, samen met mijn kinderen, in de vakantie, soms per toeval en soms ook samen met vele anderen tijdens de georganiseerde open dagen bij de boer.

Het is opvallend hoeveel mensen op dergelijke bezoeken aan de boer afkomen. Alleen al in de laatste maanden trok Kom in de kas (2 en 3 april) 200.000 bezoekers, waren bij de Boerenlentefeesten van Albert Heijn (28 maart) 45.000 bezoekers en dan staan de Campina Openboerderijdagen (6 en 16 mei: 75.000 bezoekers verwacht) en Lekker naar de boer (18 en 19 juni), goed voor zo’n 50.000 bezoekers, nog voor de deur. Het lijkt wel of dergelijke open dagen steeds populairder worden; zowel de bezoekersaantallen als het aantal georganiseerde dagen nemen jaar in jaar uit toe. Tel daar nog eens de schoolklassen, verenigingen, toeristenbussen en bedrijfsuitjes die op bezoek gaan bij de boer bij op. Dan zou je denken dat Nederlanders best weten hoe hun voedsel geproduceerd wordt.

Tegelijkertijd constateert de FNLI tijdens de laatste Voedselpoort, dat: “de levensmiddelenindustrie de belofte, kracht en koers onvoldoende weet om te zetten in vertrouwen. De levensmiddelenindustrie zou veel meer in gesprek moeten treden met de burger en de consument om de agenda te versterken en vertrouwen te verdienen. Juist de digitalisering biedt, volgens het rapport van Roland Berger, kansen om het gesprek met de samenleving aan te gaan en de consument te bereiken en te bedienen.” [1] 

Maar naast een helder verhaal op internet, Facebook of andere sociale media, is juist ook de tastbare informatie van belang. Voor mij en voor vele Nederlanders zijn die open dagen op de boerderij een mooie plek om het gesprek te voeren. Daar worden de vragen gesteld en beantwoord. Als dat kan in de stal of in de kas, waarom dan niet ook in de fabriek? Misschien een plexiglas fabriek? Tijdens het bezoek en de rondleiding kun je spreken met de producent en hem vragen naar het wat, hoe en waarom. Juist dat gesprek en de tastbare informatie maakt zo’n bezoek voor mij en mijn kinderen en talloze andere Nederlanders een boeiend uitje, dat vele malen meer indruk maakt dan een tweet, webtekst of Facebook pagina.  


[1] ‘Spreek Smakelijk’, FNLI, april 2016

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.


Bedankt voor je inschrijving!
Er is een ongeldig emailadres ingevuld. Terug