Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

Het drankendilemma

‘s Avonds drink ik graag een glaasje wijn. Of twee … of drie … Rood in de winter, wit of rosé in de zomer. Biologisch en bij voorkeur van niet te ver weg. Dat doe ik met smaak, maar wel met een steeds minder prettige afdronk.

Zeker nu de Gezondheidsraad in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015 heeft aangegeven dat geen alcohol het allerbeste is. Af en toe een glaasje, dat mag nog net. Met die adviezen in mijn achterhoofd vraag ik me dan af wat ik wel zal drinken.

Water kan natuurlijk altijd, gewoon uit de kraan en als het te laf wordt, voeg ik er wat smaak aan toe. Met een beetje siroop, een citroentakje of zoals Spa met een smaakje in de fles. Sapjes hebben het gezonde van fruit, maar ook een teveel aan suiker. Het aanlengen met water is een mooie oplossing, dat kun je zelf. Appelsientje doet het ook voor je (halfzoet). Thee mag gelukkig volop en in alle smaken: zwart, groen of kruidenthee. Net zoveel je wilt. Koffie is prima, maar met mate. Tot vier koppen per dag en zonder suiker. Kies voor filterkoffie en liever geen romige cappuccino. Het komt allemaal vrij nauw. Frisdrank is de grote boosdoener en aan bier wordt nauwelijks aandacht geschonken. Terwijl juist daar zulke mooie innovaties te vinden zijn. Bier zonder of met heel weinig alcohol was één van de grootste groeiers in het supermarktschap de afgelopen zomer. Dat is de Gezondheidsraad vast niet ontgaan.

Al met al hoop ik dat in de komende maanden, wanneer Het Voedingscentrum de richtlijnen van de Gezondheidsraad omzet in eenvoudige adviezen voor de burgers, er niet alleen aandacht is voor het voedsel, maar ook voor de dranken. En dat die richtlijnen ook leiden tot daadwerkelijke innovaties op dat gebied. Als water een smaakje kan krijgen, sap half zo zoet verkrijgbaar is en bier 0% het best verkochte nieuwe product is, dan wacht ik met smart op de nieuwe wijn. Biologisch, weinig of geen alcohol, met een verrukkelijke afdronk. Rood voor in de winter, wit of rosé voor in de zomer. Iedere avond één of twee glaasjes.

Bron: Richtijnen goede voeding 2015

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.


Bedankt voor je inschrijving!
Er is een ongeldig emailadres ingevuld. Terug