Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

Waar blijft dat duurzame schort in de catering?

Duurzaamheid is een volledig ingeburgerd begrip in de voedingsmiddelenwereld. Ook in de foodservice weet iedere marketeer of PR-medewerker zo langzamerhand wel dat duurzaamheid gaat over diervriendelijk vlees, biologische groenten, Fairtrade koffie en thee. Waar komen de producten vandaan en hoe worden ze geproduceerd?

Als ik met mensen uit de foodservicesector spreek en vraag naar de volgende stappen in duurzaamheid, blijft het vaak stil. Eén van de zaken die ik aanroer is de kleding van het personeel. Want of het nu gaat om de gastvrouwen en -heren, afwassers, of koks; allemaal dragen ze bedrijfskleding. En hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van die kleding?

Duurzaamheid gaat over productie: grondstoffenteelt, verfstoffen, garens en het productieproces. Zowel om de milieu- als de sociale aspecten ervan. Het gaat ook over output. Wat gebeurt er met al die kleding als een cateraar overgaat op een andere huisstijl of als de kleding versleten is? Waar gaat die enorme berg heen? Wie kan daar nog wat mee?

Er bestaan al initiatieven die inspelen op deze vragen. Bijvoorbeeld ‘REWORK Cradle to Cradle Workwear’. Werkkleding gemaakt van hergebruikte katoenvezels van oude werkkleding. Zo belandt de oude werkkleding niet in de vuilnisbak, maar krijgt deze een nieuw leven. Ook DutchSpirit biedt onder de naam ‘Inspire’ recyclebare werkkleding zoals kostuums en mantelpakken voor verschillende sectoren.

De overheid loopt hier zowaar voorop. Het ministerie van Defensie heeft duurzaamheid omarmd en gaat in haar aanbestedingen hogere eisen stellen aan bijvoorbeeld het gebruik van gerecyclede grondstoffen. Ook andere overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen, gevangenissen en politie zien we langzamerhand in beweging komen. De catering zou er goed aan doen te rade te gaan bij deze sectoren. De eisen die zij stellen aan handdoeken, bedtextiel, werkkleding, uniformen en andere kledingstukken kunnen mogelijk zo overgenomen worden.

Waar wachten we op? Na alle verduurzamingsinitiatieven die plaatsvonden in de keuken en op het bord, is het nu tijd om ook een duurzaam visitekaartje af te geven met textiel. Daar wordt niet alleen de klant blij van; ook de werknemer zal vol trots zijn duurzame werkkleding aantrekken.

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.