Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Marcel Schuttelaar

Trots op een B-Corp

Schuttelaar & Partners heeft onlangs het internationale B-Corp certificaat ontvangen. Afgelopen woensdag volgde daarop het nationale Keurmerk Sociale Onderneming, een nieuw initiatief gericht op het stimuleren van maatschappelijk betrokken ondernemen.

Als je 20 jaar bezig bent een tent te runnen, vraag je je soms af waarom je dat
–nog- doet. Zo gaat dat bij mij tenminste. Met zicht op de pensioengerechtigde leeftijd, ben ik actief bezig agrofoodbedrijven ervan te overtuigen duurzamer en gezonder te opereren. Omdat het nu eenmaal veel leuker is je geld met dingen te verdienen waar mensen vrolijk van worden.

Vorig jaar, in reflectie op 20 jaar S&P, heb ik wel eens overwogen of de missie niet voltooid was. Onze klanten zijn allen hun business aan het vergroenen. Tal van ex-collega’s zijn druk in de weer hun bazen te overtuigen van het belang gezonder en duurzamer te opereren. Simpele vragen kennen vaak lastige antwoorden. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar, al lopende lijkt het pad zich vanzelf te ontrafelen. Kort geleden mocht collega Suzanne van der Pijll trots het B-corp certificaat in ontvangst nemen. Een belangrijk puzzelstukje richting toekomst.

Toen we in ’95 begonnen ging het vooral om het agenderen van groene issues bij bedrijven. De fase van bewustwording. We weten nu, 20 jaar later, vrij duidelijk welke kant het op moet. Technologisch zijn er geen belemmerende issues meer. Alle problemen zijn op te lossen door nu een paar procent van het BNP te investeren in de toekomst van morgen en ons fiscale systeem te vergroenen. Waardoor 9 miljard mensen comfortabel op één aardbol kunnen leven, een fors stuk gezonder en gemiddeld gesproken, veel vrolijker. Je kunt je wel afwenden van verzuipende bootvluchtelingen en hekken rondom chique stadswijken en volledig beveiligde ouderenflats bouwen, echt leuk wordt dat niet. Overigens, bij de voorspelde 4 graden temperatuurstijging eind deze eeuw gaat alles op zijn kop. Of, zoals mijn wijlen vriend Manus van Brakel 35 jaar geleden zo treffend omschreef; ‘Schut, we hebben eerst hun grondstoffen hiernaartoe gehaald, toen hun geld. De mensen zelf hoeven we hier niet naar toe te halen, die komen vanzelf’.

Doordat het nu goed mogelijk is de economie duurzaam in te richten, krijgen we te maken met kleur bekennen. Maak je als ondernemer de keuze voor het behoud van de oude economie of help je mee gezamenlijk over te schakelen. Tegenstellingen worden daarmee veel scherper. Duidelijk wordt mij dat 20 jaar bouwen wel effect heeft maar ad fundum, vooral de probleemstelling aangescherpt heeft. Wie bouwt er mee aan de wereld van morgen? Wie is bereid risico te lopen; zakelijk, persoonlijk, financieel?

Collega Van der Pijll heeft steeds onze eigen geloofwaardigheid gechallenged. Waar staan wij als bedrijf als het gaat om deze issues. Het gaat natuurlijk om de verbondenheid tussen wat je zelf doet en wat je anderen aanbeveelt. De grootste predikers waren immers niet altijd de prettigste personen. Grote religies kenden vaak hun dark rooms. En effectieve ngo’s waren lang niet altijd zuiver op de eigen graat. Om onze missie te testen hebben we gesprekken gevoerd met Willemijn Verloop, directeur van Social Enterprise NL. Ik geloof dat ze het zelf ook teleurstellend vond, maar adviesbureau’s zijn uitgesloten om tot dit netwerk te worden toegelaten. Onze missie in ’95 paste er naadloos in, je zou zeggen, dat we toen al als social enterprise gestart zijn. Maar er bleken geen uitzonderingen mogelijk.

Het B-corp certificaat kende deze uitsluiting niet. Onze hele doopceel gelicht en alles wat relevant was over onze ecologische, sociale en financiële prestaties doorgestuurd naar B Certified Corporations. En al vonden wij de score nog wat aan de magere kant, we kunnen zelf nog wat stappen zetten, het bleek toch de hoogste beoordeling voor een adviesbureau te zijn. En zijn we samen met WakaWaka, Willem & Drees en Triodosbank er trots op een B-Corp te zijn. Of zoals Dick Veerman het op Foodlog omschreef; ‘…want Schuttelaar kreeg net als Willem & Drees – die echt boven iedere verdenking (zelfs die van Foodlog) staan – de B-corp status. Die status heeft een beetje een B-naam maar betekent eigenlijk dat je van absolute A-klasse bent en niet uit bent op economisch gewin, maar alleen geld verdient omdat je sociale en ecologische doelen voorop stelt’. Kijk dat geeft de burger moed.


Thank you for your registration!
Invalid email address Back