Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

Minder vlees, meer dan een hype

Als we naar een duurzame samenleving willen dan is één ding zeker noodzakelijk; we zullen allemaal wat minder vlees moeten gaan eten. Minder en beter. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor het dierenwelzijn, je eigen gezondheid en je portemonnee. Dat bespreek ik al jaren met mijn vrienden, collega’s, familie en kennissen. Als ik thuis gasten krijg, zorg ik voor een lekkere maaltijd zonder vlees. En als we een restaurant zoeken, dan kies ik er één waar ze naast een stukje vlees ook bijzondere gerechten zonder vlees serveren. Gelukkig wordt dat steeds makkelijker. Minder vlees eten is niet meer iets van mij alleen, het leeft in de hele samenleving. Er is daadwerkelijk iets aan het veranderen.

Even wat historische feiten op een rij. Eind 19e eeuw werd er in de meeste gezinnen nog weinig vlees gegeten. Armoe was troef, zoals bijvoorbeeld goed te zien is aan ‘de Aardappeleters’ dat Van Gogh schilderde in 1885. Op tafel stonden aardappels, aangevuld met een beetje groente en op hoogtijdagen, als je geluk had, wat vlees van het varken dat bij huis vetgemest was. Daar kwam in de eeuw daarop verandering in. Bij mijn oma lag er zo’n drie tot vier keer per week een stukje vlees op het bord. In de jaren ’60 groeide met de welvaart ook de vleesconsumptie en kwam er iedere dag vlees op het bord. De campagne uit die tijd ‘Vlees mevrouw u weet wel waarom’ is nog steeds bij velen bekend. Deze standaard van zeven keer vlees was tot enkele jaren geleden nog gebruikelijk. De laatste jaren zien we echter een verschuiving; het begrip flexitariër doet zijn intrede. Het merendeel (86%) van de Nederlanders eet één of meerdere dagen per week geen vlees. Slechts 10% eet elke dag vlees. De hoeveelheid vlees op het bord kent een soortgelijke ontwikkeling, van weinig vlees zo’n 100 jaar geleden, naar flinke porties vanaf de jaren ‘80. Vlees werd betaalbaarder en een flink stuk op het bord werd de norm. Niet alleen thuis, ook in de horeca. Grote stukken vlees, steaks van meer dan 300 gram en onbeperkt spareribs eten. Dat was wat de gast wil, dacht men. Bijzonder en dapper is het experiment* van Van der Valk om de porties vlees of vis wat kleiner te maken, van circa 200 gram naar circa 180 gram en de porties groente wat groter. En wat blijkt? De gast vindt het lekkerder, eet meer groente en gaat tevredener naar huis!

De verandering in vleesconsumptie is geen hype, het gaat hier om een voortdurende trend. Vlees blijft voor veel mensen een gewenst onderdeel van de maaltijd, maar het krijgt een andere betekenis. Vlees is minder prominent aanwezig, in kleinere hoeveelheden en slechts enkele dagen in de week. Daarmee verandert er voor mijn gasten niets, maar voor de duurzame samenleving maakt het een flink verschil.

*Dit experiment was een pilot onderzoek van Variatie in de Keuken, Wageningen UR, GroentenFruit Huis en KHN. Zie het persbericht en het artikel in de Volkskrant.

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.


Thank you for your registration!
Invalid email address Back