Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Marcel Schuttelaar

Langer leven

Collega Schilpzand merkte het een jaar of tien terug al op. ‘Het vak valt niet meer bij te lezen’. Er is een overkill in voedingsnieuws. Dit keer ging het over de nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Een verstandig lijstje do’s en dont’s, waar je toch ook een beetje jeuk van krijgt. Goed geadviseerd en toch wat vreemd, dat gevoel kwam dan ook terug in de stortvloed aan berichtgeving.

Om te beginnen, hoe komt het dat er zoveel over gezonde voeding geschreven wordt. Lopen de problemen volledig uit de hand? Is er nauwelijks meer gezond eten te koop? Je zou het bijna zeggen. De werkelijkheid ligt anders. Er wordt zoveel over voeding geschreven omdat dat op zich weer goed verkoopt. De hoofdredacteur van een van Duitsland grootste kranten meldde: ‘een beetje voedselschandaal op de voorpagina verhoogt de losse verkoop met 15 procent!’. En daar waar we ons vroeger konden identificeren en uiten met religieuze beleving, kan dat nu met het aanhangen van een voedselhype.

Afgelopen weken ben ik weer eens op supermarktoer gegaan om te kijken hoe het aanbod zich in de nieuwste winkeltypen ontwikkelt. Eigenlijk is dat verbijsterend goed. Je struikelt over het versaanbod, mooi brood, tientallen soorten groenten en fruit, prachtige notenbars, kaas en zuivelhoeken, zelfs het visaanbod begint beter te worden. Vaak staan de gezonde levensmiddelen al in het begin van de winkel, zodat je bijna moeite moet doen om ongezond te eten. De DKW, droge kruidenierswaren, zeg maar de pakjes en de zakjes, maar ook de frisdranken staan separaat en in een steeds beperkter segment van de winkel. En vaak tref je meer dan 1000 producten met een Vinkje, dwz met een verbeterde samenstelling. Kortom, als je zelfs maar een heel klein beetje je best doet, kun je redelijk gezond eten.

Ook de samenstelling van veel levensmiddelen is stapje voor stapje verbeterd. Onze levensmiddelen waren eind vorige eeuw stukken ongezonder!! Voorbeelden te over!! Pijnpunten zitten nog wel bij delen van het assortiment zoals bv ontbijtgranen, eten ‘on the go’, in de horeca en in veel sportkantines en attractieparken. Daar valt nog veel te verbeteren.

Komen we bij het gedrag van de consument. Daar zien we een uiterst gemengd beeld. Ondergewicht bij de ‘grachtengordeljeugd’ en overgewicht en gezondheidsproblemen bij het mixed voetbalteam uit de Bijlmer of de Haagse binnenstad. De pijn zit bij die laatste groep. Gemiddeld genomen scoort Nederland overigens bij de top van Europa als het gaat om een gezond gewicht bij jongeren. De gemeentelijke acties en de JOGG werkwijze tegen overgewicht beginnen succes te krijgen in Zwolle, Dordrecht, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, ea. Maar blijft dat het verschil in gezondheid tussen rijk en arm, tussen hoog- en laagopgeleid, schrikbarend groot is. Een ware diabetesgolf zal het land gaan overspoelen.

De aanbevelingen van de Gezondheidsraad vormen de basis voor weer een nieuwe episode in de voedingsvoorlichting. Ik stel voor dat we de focus vooral leggen op de ‘ongezonde consument’. Dat betekent overigens vooral sturen (nudging) in het aanbod. Dus gezonde schoolkantines en kassa-aanbiedingen, water drinken op creches, herformuleren van producten en lage prijzen voor gezond eten. Als rolmodellen voor voorlichting zou ik vooral kiezen voor mensen die aansluiten bij de doelgroep en door hen gewaardeerd en vertrouwd worden. Dat is, zo vermoed ik, niet de witte Middle Class voedingsvoorlichter. Tijd om ook dat eens grondig op zijn kop te zetten. En tenslotte, laten we de voorlichtingsadviezen simpel en praktisch houden. Uitkijken met suiker past daar wel in, sinaasappelsap ook vers geperst vergelijken met Cola, niet. En dagelijks 15! gram (4) noten vond ik ook wat vreemd. Een voor velen pijnlijk advies: Ook twee glazen wijn is niet meer gezond.

Maar gelukkig is gezond eten maar een aspect van gezond leven. En al te gezond kent ook zo zijn grenzen of zoals onze professor bij ons eerste voedingscollege meldde: ‘geen alcohol, geen suiker, geen vlees en geen sex, ik weet niet zeker of je dan langer leeft. Wat ik wel zeker weet is dat het veel langer zal lijken’. Waarvan akte!!


Bedankt voor je inschrijving!
Er is een ongeldig emailadres ingevuld. Terug