Contact

Zeestraat 84
2518 AD The Hague
Netherlands

Other locations ›

Suzanne van der Pijll

2X2: de nieuwe groenteboodschap

Al jaren krijgen we via de media te horen dat we twee ons groente en twee stuks fruit moeten consumeren. Twee ons groente, hoeveel is dat eigenlijk? En meet je dat voordat de groente de pan in gaat, of juist daarna? Voor wie zijn groente wel eens weegt … Als je twee ons groente op je bord legt, dan heb je een behoorlijke hoeveelheid spruitjes of bloemkool op je bord. Zoveel dat de moed je in de schoenen zinkt.

Daarom hebben wij thuis het motto: iedere avondmaaltijd: twee koude en twee warme groente op het bord. Bijvoorbeeld witlof met tomaat uit de oven of broccoli met worteltjes als de warme groente en daarbij sla met tomaat of komkommer met paprika als de koude groente. Steeds die 2X2, met veel afwisseling en creativiteit. Als ik dat dan vertel bij vrienden en kennissen dan schrikken ze vaak: “Twee keer koude en twee keer warme groente, dat is toch onmogelijk”, “Dan sta je vast lang in de keuken”, “Ingewikkeld om te bedenken”. Dat is wat ik regelmatig hoor. Bij ons thuis werkt het echter prima, het bord ligt vol met diversiteit, kleur en variatie.

De laatste tijd zie ik in tal van consumentenuitingen een vergelijkbare boodschap terugkomen. Zo zegt Wilfred Genee in zijn boek Vullen of Voeden dat we “veel meer groente moeten eten en dat we vooral ook moeten experimenteren met het bereiden van groente en met het verwerken van groente in bijvoorbeeld een smoothie” [1]. Albert Heijn heeft in de Allerhande ‘het nieuwe eten’ geïntroduceerd met meer groente op nummer 1: “Eet meer verschillende groente en neem grotere hoeveelheden” [2]. Het onafhankelijke Voedingscentrum legt de nadruk niet alleen op de hoeveelheid, maar ook op variatie: “De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende groente. Een gezonde voeding bevat daarom veel verschillende soorten groente” [3].

Uit consumentenonderzoek [4] blijkt dat consumenten hun eigen consumptie te hoog inschatten. Zo denkt meer dan tweederde van de consumenten dat ze 200 gram of meer groente per dag eten. En dat terwijl de voedselconsumptiecijfers anders uitwijzen. Uit recente branchecijfers [5] blijkt dat Nederlanders steeds minder verse groente kopen. Uit dit consumentenonderzoek blijkt dat de boodschap twee ons groente en twee stuks fruit per dag voor mensen lastig is. Een boodschap als: ‘Zorg voor meer kleur op je bord’ wordt vooral door jongere consumenten veel aantrekkelijker gevonden.

De groente- en fruitsector ontwikkelt op dit moment een nieuwe campagne met een nieuwe boodschap [6]. Wat daaruit komt, dat weet ik niet. Mijn advies: handhaaf de 2×2; twee warme en twee koude groente bij iedere hoofdmaaltijd.

1. www.vullenofvoeden.nl
2. Allerhande, september 2015
3. www.voedingscentrum.nl
4. www.duurzaamheidkompas.nl, Denken en doen over groente, mei 2014
5. www.evmi.nl, Consumptie verse groente blijft dalen, 26 augustus 2015
6. www.nieuweoogst.nu

Deze column is verschenen op de website van VMT: het vakblad voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie.